Tehdään RPi Picosta oskilloskooppi

Comments Off on Tehdään RPi Picosta oskilloskooppi

Oskilloskooppi on tarpeellinen työkalu, kun puuhataan elektroniikan parissa. Oskilloskooppi on elektroniikan ja sähkötekniikan mittalaite. Lilypadin ja Arduinon kanssa työskennellessä on tullut tilanteita joissa on ollut tarve nähdä miten pinni jota ohjelmoidaan, antaa jännitepulssia ulos. Esimerkiksi jos led -valoa himmennetään pulssin leveyttä säätämällä (pwm), niin on hyvä tarkastaa oskilloskoopin avulla, että koodi toimii oikein.

Vanhasta android puhelimesta ja Raspberry Pi Picosta voi rakentaa itse oskilloskooppi mittalaitteen. Android Play Kaupasta löytyy ilmainen “Scoppy” applikaatio, jonka voi ladata ja asentaa kännykkään.

Raspberry Pico mikrokontrollerille löytyy ohjelma, jonka voi ladata Github osoitteesta;

https://github.com/fhdm-dev/scoppy

Raspberry Pico mikrokontrolleri yhdistetään Android kännykkään micro-usb kaapelilla ja se keskustelee kaapelin välityksellä Scoppy Android sovelluksen kanssa. Eli kännykän ruudulla näytetään Pico:n mittaamia tietoja graafisesti.

Raspberry Pico tekee myös testisignaalin, jolla voi aina ensin kokeilla, että Oskilloskooppi itsessään toimii. Eli voidaan kytkeä hyppylanka, GPIO 22 ja GPIO 26 välille, tällöin mittauskanavassa CH1 näkyy 1,0kHz:n testisignaali.

  • GP IO 22 on se testijännitesignaali ulostulo, 3,3V ja tuhat hertsiä, eli yksi kilohertsi.
  • GP IO 26 on CH1 mittauskanava yksi. (Analoginen input tulo)
  • GP IO 27 on CH2 mittauskanava kaksi. (Analoginen input tulo)

Kannattaa muistaa, että Raspberry Pico mikrokontrollerin input pinneihin ei voi kytkeä isompia jännitteitä kuin 3,3V! Jos mitataan vaikkapa LilyPad-arduinon 5V pinnejä, pitää laittaa mittajohtoon vastuksia pienentämään mitattavaa jännitettä.