Lilypadin ja anturien ompeleminen kankaaseen

Comments Off on Lilypadin ja anturien ompeleminen kankaaseen

Tehdään pieni projekti ja ommellaan Lilypad, kiihtyvyysanturi sekä pari kappaletta ledejä kiinni kankaaseen. Ohjelmoidaan ja katsotaan mitä saadaan aikaiseksi. Tavoitteena on saada erivärisiä ledejä syttymään sitä mukaan kun kangasta käännellään.

Tarvikkeet ovat seuraavat: neula, sähköä johtavaa ompelulankaa, tavallista ompelulankaa, Lilypad, LED RBG-moduuli, pieni ommeltava valkoinen LED, kiihtyvyysanturi moduuli, väritöntä kynsilakkaa. Sähköä johtava ompelulanka on hieman kankeampaa kuin tavallinen ompelulanka, ja se lähtee hyvin helposti purkautumaan. Päätteleminen kannattaa tehdä huolellisesti parilla solmulla ja pujottelemalla pää ompeleiden taakse. Pieni täppä väritöntä kynsilakkaa “sinetöi” langanpäät, ettei ne lähde niin helposti purkaantumaan.

Sähköä johtavaa ompelulankaa on saatavana eri paksuisena, se on suunniteltu niin että sitä voi käyttää myös ompelukoneessa tavallisen langan tapaan. En ole itse tätä kokeillut, olen pärjännyt pelkällä neulalla.

Niin kuin aina hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ennen kuin alkoittaa ompelemaan sensoreita kiinni miten sattuu, kannattaa suunnitella ja sommitella. Mielessä kannattaa pitää se ettei langat saa koskea toisiaan, ja jos ne risteävät pitää tehdä jonkinlainen eristys risteyskohtaan. Suunnitelmat voivat toki muuttua työn edetessä, ja niin tulee varmasti käymäänkin, kaikkea on mahdoton ottaa etukäteen huomioon. Tietysti pitää tutustua myös sensoreihin ja ledeihin, eli mihin ne liitetään Lilypadilla. Omassa Lilypadissäni on 4 kpl analogista porttia ja 5 kpl tavallista porttia, sekä tietysti 3.3V (+) ja GND (-) portit. Tarvitsen kolme analogista porttia kiihtyvyysanturille ja neljä tavallista porttia ohjaamaan ledejä. Valitsen portit A2, A3 ja A4, sekä normi portit 11, 10 ja 9. Koko projekti saa sähkönsä nappiparistolta, joka liitetään plus ja miinus- navoiltaan Lilypadiin. Vaikka piirrokseni kykennöistä ei ole täydellinen, näkee siitä kuitenkin muutamat leikkaavat yhteydet, niihin täytyy kehittää eriste tai jotain muuta esteeksi kontaktille.

Vasemmalla Lilypad ja ledit sommiteltuna kankaalle. oikealla piirrettynä havainnekuvaa, mihin porttiin mikäkin sensori tulee yhdistymään.

Aloitetaan ompelemalla Lilypad parilla pistolla kiinni kankaaseen, tämä tehdään tavallisella langalla. Kun Lilypad on kiinni on paljon helpompi alkaa ompelemaan varsinaisia yhteyksiä Lilypadin ja sensoreiden/ledien välille. Myös sensorit/ledit voi asettaa paikoillensa parilla ompeleella, silloin ne eivät pääse karkaamaan ja kääntymään väärään asentoon.

Jos kangas on venyvää tai kevyttä on hyvä käyttää ompelukehystä, sillä saa pingotettua kankaan tasaiseksi. Näin on helpompi tehdä pistoja ja kangas ei mene ruttuun. Kuvassa on itsetehty ompelukehys, paremman puutteessa jogurtti purkista saa pienen kehyksen. Ei paras, mutta auttaa alkuun.

lilypad, kangas,  neula ja lankkaa

Sähköä johtava ompelulanka on vähän paksumpaa kuin tavallinen, joten se on helpompi pujottaa isosilmäiseen neulaan, kuten parsinneula. Sitten vaan neula käteen ja aloitetaan tekemään pistoja. Lilypadin ja sensorien yhdistäminen aloitetaan opelemalla portti kiinni kankaaseen, ylemmässä kuvassa näkyy kuinka lanka on kieputettu useaan kertaan portin ympärille, jotta siitä tulee napakka. Ja lisäksi vielä kankaan ja padin välistä kieputettu vaakatasossa pari kertaa, jotta ompeleesta tulee napakka. Lankaa ei katkaista, vaan samalla langalla jatketaan kohti sensoria, siksi on tärkeää että myös sensorin porttiin tuleva lanka kieputaan useaan otteeseen portin ympärille ja ompeleiden juureen. Ompelun lomassa kannattaa välillä tarkistaa langan kireyttä, se jää helposti löysälle ja menee solmuun.

Tavallinen neula ja parsinneula, langanpujottimen avulla taipuisamman ja ohuemman langan saa pujotettua pienisilmäiseen neulaan.
Paksumpi lanka ei taivu langanpujottimen läpi. Lisäksi se lähtee purkautumaan helpommin.

Ompeleiden tiheydellä ei ole merkitystä. Jos ompeleet jäävät näkyville on tietysti hyvä tehdä mahdollisimman siistiä jälkeä. Tässä kokeilussa keskityin vain saamaan yhteyden Lilypadin ja ledien välille, joten jälki ei ole kaikkein kauneinta. Tieto kulkee vaikka jälki onkin hieman epätasainen ja karu, harjoitus tekee tässäkin paremman.
Parissa kohtaa langat “leikkasivat”, eli eri tietoa vievä lanka osui toisen tielle. Kuvassa on punaisella värillä merkitty plus-lanka (+3.3V DC) ja keltaisella värillä miinus-lanka (GND), nämä eivät saa koskettaa toisiinsa. Ongelman voi ratkaista kahdella tavalla, liimata kankaan pala alemman langan päälle ikäänkuin sillaksi. Toinen tapa on että toinen lanka kulkee kankaan päältä ja toinen alta liitos kohdassa.

Ledit ja sensori ovat yhdistetty Lilypadiin.

Lilypad ja sensori sekä ledit ovat nyt kiinni kankaassa, vielä viimeiset korjaukset ja tikit ja homma on kasassa. Usb- kaapeli on liitetty Lilypadiin seuraavaa vaihetta varten eli päästään lataamaan ohjelma kokeiluun. Seuraavassa postauksessa avataan Arduino ohjelmointiympäristö ja aloitetaan ihmettelemään koodia.