Kuinka varmuuskopioin Raspberry Pi muistikortin

Välillä on hyvä ottaa talteen varmuuskopio Raspberry Pi muistikortista. Kun kokeillaan ja kehitetään omia juttuja raspilla, joskus joku asia voi mennä pieleen ja sotkea muistikortin. Jos on aikaisemmin otettu talteen kopio muistikortista tiedostoon, voi aina palata takaisin ajassa ja palauttaa varmuuskopio tiedostosta raspbian käyttöjärjestelmän esim. ihan uudelle muistikortille.

Esimerkiksi helppo tapa on käyttää Windows läppäriä ja win32diskimager ohjelmaa. Ohjelma on ilmainen ja sen saa ladattua internetistä, osoitteesta; https://win32diskimager.download/

Ohjelmassa kirjoitetaan haluttu tiedostonimi varmuuskopio .img tiedostolle, valitaan muistikortti luettavaksi laitteeksi ja painetaan Read painiketta. Tällöin ohjelma lukee muistikortin ja tallettaa se Downloads kansioon. Varmuuskopio voidaan tämän jälkeen tallentaa haluttuun paikkaan tietokoneella.

Nyt on helpp vaikka ottaa täysin uusi SD-muistikortti ja vaihtaa se muistikortinlukijaan ja palauttaa aiemmin luettu varmuuskopio uudelle kortille. Tällöin käytetään Write painiketta. Valitaan haluttu varmuuskopio tiedosto ja muistikortin laitetunnus. Varovainen ja huolellinen kannattaa olla, ja pitää muistaa aina tarkastaa, mihin laitteelle kirjoittaa, ennen kuin painaa Write nappia.

Linux läppärillä, voi käyttää esim. komentorivipohjaista dd ohjelmaa (https://www.raspberrypi.org/documentation/linux/filesystem/backup.md) tai graafista BalenaEtcher ohjelmaa: https://www.balena.io/etcher/

Balena Etcher ohjelma toimii lähes vastaavasti kuin win32diskimager.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *