Raspberry Pi tietokoneet ja laitteet

Tiedätkö mikä on Raspberry Pi?

Raspberry Pi on edullinen, pieni tietokone, joka on suunniteltu avoimen lähdekoodin periaatteiden mukaisesti. Sen suunnittelu- ja ohjelmistotiedostot ovat siis kaikkien saatavilla. Tämä tekee siitä ihanteellisen välineen oppia ohjelmointia, elektroniikkaa ja muita tärkeitä taitoja.

Yksi Raspberry Pin suurista eduista on sen monipuolisuus. Voit käyttää sitä minkä tahansa tietokoneen tavoin, mutta se tarjoaa myös erinomaisen alustan erilaisten anturien ja laitteiden ohjaamiseen. Tämä tarkoittaa, että voit luoda omia projekteja, kuten älykkäitä kodin automaatiojärjestelmiä, sääasemia, pelikonsoleita ja paljon muuta.

Raspberry Pi-laitteen historia alkaa vuonna 2006 Cambridgen tietoteknisestä korkeakoulusta. Tuolloin Cambridgen opiskelijoina olleet Eben Uton, Rob Mullins, Jack Lang sekä Alan Mycroft olivat huomanneet opiskelijoiden tietotekniikan perustaitojen puutteen. Niinpä he alkoivat ideoimaan helppokäyttöistä ja ennen kaikkea halpaa alustaa, jonka avulla olisi helppo opettaa ja tietotekniikan perusteita ja ohjelmointia.

Alun perin he arvioivat, että laitteita myytäisiin noin kymmenen tuhatta, mutta Raspberry Pi-minitietokoneita on myyty miljoonia, ympäri maailman.

Raspberry on siis suunniteltu aloittelijoille ja koululaisille, jotka haluavat ottaa ensimmäiset askeleensa koodaamisen maailmassa. Sen ympärille on kehittynyt laaja innostunut kehittäjäyhteisö joka auttaa ja tukee toisiaan.

Raspberry Pi laitteita on nykyisin monenlaisiin tarpeisiin, isompia ja pienempiä. Tehokkaampia ja halvempia perusmalleja.

Pienin Linux raspbian malli on Raspberry Pi Zero, joka tuli vuonna 2015 markkinoille.

Raspberry Pi 3+ tuli markkinoille 2018 ja on edelleen hyvä vaihtoehto opiskeluun ja pieniin projekteihin.

Raspberry Pi 4 B, on uudempi ja tehokkaampi malli, joka esiteltiin 2019.

Pico mikrokontrollerimalli, on pieni ja pippurinen halpa laite, ilmestyi vuonna 2021. Siitä on nykyisin saatavilla myös uudempia malleja, joissa on langaton tiedonsiirtomahdollisuus. (Wifi ja Bluetooth) Pico laitteet ovat hiukan erilaisia ja erilaisiin käyttötarpeisiin tarkoitettuja. Näissä ei ole varsinaisesti Linux käyttöjärjestelmää, vaan näitä ohjelmoidaan suoraan esim. Python- tai C-ohjelmointikielillä.

Uusin ja tehokkain Linux Raspbian malli nykyisin on Raspberry Pi 5, joka tuli 2023 markkinoille. Se on jo niin tehokas, että sitä voi periaatteessa käyttää jopa päivittäisessä tietokonetyöskentelyssä. Selata internettiä, katsoa videoita, kuunnella musiikkia ja kirjoittaa dokumentteja. Tietysti nämä uusimmat mallit ovat jo aika kalliita ja näitä ei aivan joka kaupasta vielä löydy. Mutta ajan kuluessa, uudet mallit tulevat korvaamaan vanhempia vaihtoehtoja.

Linkkejä yhteisösivustoille ja oppaisiin:

https://punomo.fi/kasityotekniikat/elektroniikka-tvt-ict/tvt-ict-tekniikka/raspi-raspberry-pi-3-tekniikkaa/

https://www.raspberrypi.org/learn/

https://shop.vadelmapii.com/

https://thepihut.com/