LilyPad mikrokontrolleri

Comments Off on LilyPad mikrokontrolleri

Älyteknologia on löytänyt tiensä myös vaatteisiin ja kankaisiin. Innovatiivisia kokeiluja on tehty niin urheilu- kuin sairaalavaatteisiin, paita voi mitata sykettä, lämpötilaa jne. Tieto siirtyy langattomasti haluttuun paikkaan, josta sitä voidaan analysoida tarpeen mukaan. Anturit kehittyvät hurjaa vauhtia ja kehitystyö tekee niistä entistä luotettavampia. Kuka tahansa voi luoda itselleen “älyvaatteen” tai piristää vaatekappaleita ledi valoilla, ja mikä parasta ohjelmoida ledit oman maun mukaan. Yksi tälläinen tekstiiliin liitettävä mikrokontrolleri on Lilypad. Se on pieni ja helposti ohjelmoitava laite sen avulla on helppo luoda vaatteisiin ja asusteisiin rytmiä ja valoa, hauskuutta ylipäätään.

Lilypad ja nappip
Kuvassa on LilyPad ja paristopidin

LilyPad voidaan ohjelmoida esimerkiksi Arduino IDE:n avulla, siihen voidaan liittää erilaisia moduuleita, sensoreita. Se toimii samaan tapaan kuin tavallinen Arduino tai RPi Pico, sillä erotuksella että LilyPad ei sisällä piikkejä, vaan rinkuloita joihin on helppo juottaa kaapeli kiinni kolvin ja tinan avulla. LilyPadeja on erilaisia ja kokoisia, joten muunneltavuus on laajaa. Litteän ulkomuotonsa ansiosta se on helppo piilottaa näkyvistä, mutta hauskan muotonsa ansiosta se voidaan myös jättää näkyviin, olemaan osa kokonaisuutta.

Ledit ja sensorit tarvitsevat tietysti virtaa, jotta ne toimivat. LilyPad toimii jo 5V paristolla, paristonpidikkeitä on myytävänä erikseen ja sen liittäminen padiin tuo virtaa suunnitellulle kokonaisuudelle.

Joitakin sensoreita ja ledejä voidaan vesipestä. Itse Lilypad ei sitä kestä, ja ainakaan ei suositella sen kastumista. Vaate tai asuste onkin suunniteltava niin, että moduli on helppo irrottaa tarvittaessa. Pieni vesisade ei välttämättä pilaa mitään, mutta kosteus on aina sähkölaitteille pahasta. Siksi on tärkeä miettiä, voidaanko padi koteloida vedenpitävän kankaan alle tai jotain muuta, myös johdotus tulee suojata

Koska LilyPadin tarkoitus on olla tekstiileissä, ei ole kovin kätevää jos vaatteissa roikkuu johtoja. Siksi on kehitetty lanka joka johtaa sähköä, sen avulla voidaan yhdistää ompeleiden avulla padi ja sensorit. Lanka on ommeltavissa neulan avulla, tarvitaan vähän isompi silmäinen neula, koska lanka on vähän paksumpaa kuin tavallinen ompelulanka. Myös sähköä johtavaa kangasta löytyy, samoin kuin sähköä johtavaa tarranauhaa.

Sähköä johtava ompelulanka

LilyPad ei tarvitse mitään vahvaa taustaa koodaamisen puolella. Riittää kun on asentanut kehitysympäristön, esimerkiksi Arduinon IDE. LilyPad samanlainen kuin Raspberry Pi Pico ja Arduino Nano. Mikään ei tietysti estä käyttämästä Nano tai Picoa, mutta niissä olevat piikit luovat omat haasteensa tekstiileissä. Littana LilyPad on helppo ommella kiinni mihin tahansa.
Valmiita koodin pätkiä löytyy Arduinon omasta kirjastosta sekä etsimällä netistä muiden tekemiä projekteja. Mielikuvitus on rajana tässäkin.

Tässä on pieni esimerkki, miten LilyPad:n avulla voidaan ohjata eri värejä RGB ledille ja soittaa ääniä summerilla. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin ja kokeilla lisää.