Laser taidetta

Comments Off on Laser taidetta

Laser laitteella voi tulostaa puun pintaan tekstiä, kuvioita ja taidetta. Kokeillaan, miten tämä onnistuu. Kuvioita voidaan piirtää itse esimerkiksi ilmaisella Inkscape-ohjelmalla.

Käytössä on Neje 40W laserlaite. Ajetaan kuva puun pintaan ensin 10% teholla ja 10ms pituisella pulssilla.

Nejen ohjelmaan voidaan tuoda kuvatiedostoja ja skaalata ne haluttuun kokoon, polttoa/leikkausta varten. Tehon säätö ja laserpulssin pituuden säätäminen täytyy itse harjoitella, kokeilemalla. Paperia ja pahvia leikatessa, saa käyttää pienempää tehoa. Vastaavasti jos halutaan leikata paksua puuta, on käytettävä korkeampaa tehoasetusta ja pulssin pituutta.

Pienellä 10% tehollakin poltettaessa, pinta palaa pois noin millimetrin syvyyteen, kuivaan mäntylevyyn. Eli jatkossa voisi kokeilla pienentää tehoa. Puulaji ja puun kosteuskin vaikuttavat lopputulokseen. Savua muodostuu aika lailla. Joten kannattaa huolehtia riittävästä ilmanvaihdosta!

Toinen testi, 5% laser teholla ja pidemmällä 20ms polttoajalla.

Kokeillaan seuraavaksi leikata paperista / ohuesta puuviilulevystä joulu ornamentti, joka on piirretty itse Inkscape -ohjelman avulla.

Leikkaus onnistuu, mutta kuvakoon skaalausta ja leikkauksen parametrointia täytyy vielä harjoitella, jotta tekstit saa toimimaan paremmin. Tästä on hyvä jatkaa kokeiluja eteenpäin.

Balsapuusta voi kokeilla leikata vaikkapa korvakoruja, ja puupintoihin voi kaivertaa kuvia.