Jetson Nano

Uusi vuosi ja uudet projektit odottaa. Viime aikoina ihmettelyn kohteena on ollut Neje laserlaite, sillä onkin tullut tehtyä erilaisia kaiverrus ja leikkaus töitä. Opetellut vähän piirtämistä ja testaillut erilaisia pintoja, joille laseria voisi hyödyntää. Palataan laseriin jossain myöhemmissä ihmettelyissä.

Nyt on aika palata tekemään vähän koodipuolen hommia, tällä kertaa aloitan tekemään isompaa projektia Jetson Nanon kanssa. Asennetaan sille ainakin kamera ja OpenCV, kokeillaan kuvan tunnistamista.

Jetson Nano on pieni tehokas tietokone, se on samankaltainen kuin Raspberry Pi -koneet, mutta huomattavasti tehokkaampi ja soveltuu paremmin erilaisiin AI projekteihin.

Ensimmäiseksi tarvitaan muistikortti, jolle ladataan image. Nvidian sivuilta , https://developer.nvidia.com/embedded/downloads/ . Sivuilta löytyy ohjeet muistikortin alustamiseen Windows, Mac ja Linux käyttöjärjestelmillä, jos apua tarvitsee siinä asiassa. Muistikortti liitetään Jetsoniin ja asentuminen alkaa, prosessi menee samalla tavalla kuin Rpin kanssa. Hyväksytään lisenssit, valitaan kieli ja näppäimistön kieli, annetaan koneelle nimi jne.

Lopulta näytölle tulee tuttu Ubuntu Linux työpöytä, josta löytyy tutut linux perusohjelmat.

Nyt voidaan lähteä eteenpäin, ja kokeilla kameran liittämistä, sekä kuvantunnistusta.

Netistä löytyy paljon lisätietoa, ja hyviä tutorial-ohjeita. Esimerkiksi:

https://www.hackster.io/cristianpb/intelligent-video-analytics-on-nvidia-jetson-nano-a5d00c

https://www.murtazahassan.com/courses/opencv-projects/lesson/code-11/

Kuvantunnistus on kuitenkin aika “raskas prosessi” eli jetson tekee paljon töitä, kun se pähkäilee mitä kuvassa on. Jetson kuumenee aika voimakkaasti, ja kannattaa käyttää hyvää virtalähdettä.

Välillä Jetson silti saattaa ilmoittaa; “virtalähde / jännite ongelma”.

Konenäkö ja kuvantunnistus on hauska ja haastava kehitys-ala. Aina oppii jotain uutta, aina on mahdollista tehdä asioita paremmin tai toisin tavoin. Kannattaakin vain lähteä rohkeasti kokeilemaan. Pienelläkin Linux koneella ja esimerkiksi halvalla USB-kameralla pääsee jo alkuun. Internetistä löytyy nykyisin paljon tietoa ja esimerkkejä. Valitettavasti, suurin osa ohjeista on englannin kielellä. Mutta etsimällä löytyy myös hiukan suomenkielistä materiaalia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *