Kokeillaan seuraavaksi Meta Quest 3 virtuaalilaseja ja tutustutaan tätä kautta hiukan virtuaalitodellisuuteen, sekä lisättyyn todellisuuteen.
Tekniikka kehittyy huimaa vauhtia ja uusissa laseissa alkaa olla jo paljon omaa älyä, pienessä pakkauksessa. Eli lasit toimivat itsenäisenä laitteena ja langattoman Wifi-verkkoyhteyden kautta, pystyvät tuottamaan kuvan käyttäjälle ilman PC-tietokonetta. Näin on paljon mukavampi pyöriä ympäri huonetta ja uppoutua virtuaalimaailmaan. On tietysti mahdollista myös välittää oman PC-tietokoneen näytön kuvaa edelleen virtuaalilaseille, langattoman verkon kautta. (Steam-link)
Virtuaalitodellisuus on kuin matka toiseen maailmaan, joka ei ole oikeasti olemassa. Kuvittele laittavasi erikoiset lasit päähän ja yhtäkkiä olet aivan eri paikassa – vaikka avaruudessa, keskellä metsää tai jopa pelottavassa hirviöiden täyttämässä linnassa. Tuntuu siltä, kuin olisit oikeasti siellä, vaikka kehosi onkin oikeasti jossain ihan muualla.
Lisätty todellisuus sen sijaan tuo digitaalisia asioita oikeaan maailmaasi. Kun käytät esimerkiksi AR-laseja tai älypuhelinta, voit nähdä tietoa tai hahmoja oikean ympäristösi päällä. Lisätyn todellisuuden avulla, esimerkiksi kun kävelet varastorakennuksessa voit nähdä ruudulla jatkuvasti tietoa varastosaldoista. Tai voit korjata/kokoonpanna jotain teknistä laitetta ja katsella samaan aikaan korjausopasta/asennusopasta.
Virtuaalitodellisuus (VR) ja lisätty todellisuus (AR) ovat teknologioita, jotka muuttavat tapaa, jolla käyttäjät vuorovaikuttavat digitaalisen maailman kanssa. Molemmat teknologiat tarjoavat ainutlaatuisia kokemuksia, mutta niiden toteutustavat ja käyttötarkoitukset eroavat toisistaan.
- Virtuaalitodellisuus (VR):
- Immersiivinen kokemus: VR luo täysin keinotekoisen virtuaalimaailman, joka ympäröi käyttäjän. Käyttäjä upotetaan digitaaliseen ympäristöön, joka voi olla simuloitu pelimaailma, koulutusympäristö tai sosiaalinen tila.
- Pääsy virtuaalitodelliseen tilaan: Käyttäjä voi liikkua ja vuorovaikuttaa täysin uudenlaisessa tilassa virtuaalisten objektien ja hahmojen kanssa. Tämä mahdollistaa esimerkiksi virtuaaliset pelit, simulaatiot ja koulutusohjelmat.
- Lisätty todellisuus (AR):
- Reaaliaikainen lisäys: AR lisää digitaalisia elementtejä fyysiseen maailmaan. Käyttäjä näkee oikean maailman, mutta siihen integroidaan lisättyjä tietoja, kuten grafiikkaa, tekstiä tai animaatioita.
- Tiedon rikastaminen: AR voi parantaa fyysisen ympäristön tietosisältöä antamalla lisätietoa tai interaktiivisia ohjeita. Esimerkiksi älylasit voivat näyttää käyttäjälle navigointiohjeita, tunnistaa esineitä tai tuoda esiin digitaalista tietoa.
Molemmissa tapauksissa teknologiat tarjoavat uusia mahdollisuuksia eri toimialoille:
- Pelit ja viihde: Virtuaalitodellisuus tarjoaa syvällisiä pelikokemuksia, kun taas lisätty todellisuus voi tuoda pelit fyysiseen ympäristöön.
- Koulutus: Virtuaalitodellisuutta voidaan käyttää simulointeihin ja koulutusohjelmiin, kun taas lisätty todellisuus voi rikastuttaa oppimiskokemuksia tuomalla lisätietoa fyysiseen maailmaan.
- Terveydenhuolto: Molemmat teknologiat voivat tarjota terveydenhuollon sovelluksia, kuten etäkonsultaatiot, harjoitushoitot ja kirurgian simulaatiot.
- Liiketoiminta: Lisätty todellisuus voi tehostaa työprosesseja tarjoamalla reaaliaikaista tietoa ja ohjeita työntekijöille.
Nämä teknologiat ovat jatkuvassa kehityksessä, ja niiden odotetaan muuttavan monia muita aloja tulevaisuudessa. Virtuaalitodellisuus ja lisätty todellisuus avaavat uusia mahdollisuuksia luovalle suunnittelulle, viestinnälle ja vuorovaikutukselle.
Meta Quest 3 lasit ovat “hieman hämmentävä” kokemus. Positiivinen sellainen! Kuvanlaatu on yllättävän hyvä, siitä on kuitenkin vaikea napata mitään videota talteen. Käsien tunnitus toimii myös yllättävän hyvin. Varsinkin virtuaalista näppäimistöä käyttäessä, yllättää kun painelee nappeja “ilmassa” ja sormenpäissä tuntuu “jonkinlainen virtuaalinen-tuntoaistimus”. Aivot ilmeisesti muistavat miltä oikea näppäimistö tuntuu ja selkäytimestä kulkee sähköinen signaali sormenpäihin. 😀
Suosittelen itse kokeilemaan laitetta avoimin mielin. Laitteen akkukesto on hiukan haasteellinen, mutta toisaalta on ihan hyväkin pitää taukoja aina muutaman tunnin välein. Silmät eivät ainakaan tällä lyhyellä kokeilulla juurikaan rasitu lasien käytössä. Näytön kirkkautta voi säätää itselle sopivaksi. Likinäköisenä joutunee kyllä käyttämään silmälaseja virtuaalilasien alla, jos ei onnistu säätöjen avulla säätämään tarkennusta omaan näöntarkkuuteen.
Langattoman yhteyden avulla on myös mahdollista siirtää kuvaa tietokoneelta laseille. Eli periaatteessa fyysiset monitorit olisi mahdollista korvata, virtuaalilaseilla. Mutta käytännössä tämä voi kuitenkin olla aika hankalaa, vielä tällä teknologialla. (Ehkä 10-vuoden päästä.)
One thought on “Meta Quest 3 virtuaalilasit”
Comments are closed.