Raspberryyn on olemassa erilaisia laajennuskortteja, vastaan tuli RPI-Explorer700. Siinä on mm. 0.96 tuumainen ohjelmoitava OLED näyttö, summeri, infrapunavastaanotin ja joystick. Lisäksi se sisältää anturin joka mittaa ilman lämpötilaa ja ilmanpainetta, eli siitä voi tehdä sääaseman ja alkaa ennustamaan paikallista säätilaa.
RPI-Explorer 700 ei voi toimia itsenäisesti, vaan se tarvitsee “isännän” , eli tässä tapauksessa RPI-Explorer liitetään Raspberry Pi 3 -laitteen päälle piikkirimaan. Kun RPI-Explorer lisähattu painetaan Raspberryn piikkirimalle, se tuo edelleen Raspberryn 40 GPIO -pinniä esille, joten se ei estä muiden lisähattujen käyttöä.
Kuvassa on RPi 3 päälle asennettu kaksi lisähattua, rele-kortti ja Rpi-Explorer.
Normaalisti Raspberry Pissä ei ole analogisia tuloja. Lisäkortin avulla voidaan mitata vaikkapa mikrofoni modulin antamaa jännitettä. Näin keväisin linnut livertävät kovaan ääneen. Kokeillaan saadaanko RPi:in liitetty analogidigitaalimuunnin reagoimaan vaikkapa linnun lauluun. Testataan myös pientä näyttöä, ja tulostetaan siihen tietoa mitatusta äänen tasosta.
Joy-IT websivulta ja github osoitteesta saa ladattua esimerkki koodi-paketin, josta on helppo lähteä muokkaamaan omia testi kokeiluja.
git clone https://github.com/joy-it/PCF8591-python3-lib.git
cd ~/PCF8591-python3-lib/
sudo python3 setup.py install
Pieni testi ohjelma lukee i2c -väylän kautta analogidigitaalimuuntimelta jännitettä ja tulostaa terminaaliin mitattuja lukema-arvoja.
No, linnun laulun voimakkuuden mittaaminen ei onnistunut olemassa olevalla mikrofoni-sensorilla. Herkkyys ei riittänyt kauemmaksi, läheltä huudettaessa kuitenkin nähtiin muutoksia mittauksessa eli toistaiseksi lintujen kuunteleminen ei juuri nyt onnistu.
Kokeillaan seuraavaksi vaihtaa sensoria, ja mitataan vaikka valon voimakkuuden muutoksia. Löytyi Infrapuna sensori, joka vaikuttaisi toimivalta. Sensori reagoi auringon valoon selkeästi, kun osoitetaan näkemäsuunta ikkunaan päin, mitattu jännitearvo pienenee ja kun peitetään sensori kädellä, arvo kasvaa 3,3V. Explorer700 sisältää IR-sensorin, mutta tämän erillisen IR-sensorin kanssa voidaan kokeilla analogisen tiedon lukemista, ruuviterminaalista “AIN0”.
Eli nyt voidaan tunnistaa auringonnousu ja lasku ajat.
Seuraavaksi aloitan kokeilemaan kuinka näyttöön saadaan eloa, ja tehtyä jotain animaatiota/tekstiä/kuvia.