Linux käyttöjärjestelmä

Hei kaikille! Tiedätkö sinä mikä on Linux ja miten se sai alkunsa?

Linux on käyttöjärjestelmä, kuten Windows tai macOS, mutta sillä on muutama erityispiirre.

Kaikki alkoi nuoresta miehestä nimeltä Linus Torvalds. Hän oli opiskelija Suomessa 1990-luvun alussa. Tuohon aikaan tietokoneiden käyttöjärjestelmät olivat kalliita ja suljettuja, mikä tarkoittaa, että niiden lähdekoodi ei ollut julkisesti saatavilla. Linus halusi tehdä oman käyttöjärjestelmän tietokoneelleen, mutta hänellä ei ollut varaa kalliiseen ohjelmistoon. Joten hän päätti tehdä oman!

Linus alkoi kehittää pientä osaa käyttöjärjestelmästään, jota hän kutsui Linux-ytimeksi. Hän teki sen avoimeksi lähdekoodiksi, mikä tarkoittaa, että kuka tahansa saisi katsoa ja muokata sitä ilmaiseksi. Hän julkaisi sen internetissä ja pyysi muita auttamaan sen kehittämisessä.

Yllättäen ihmiset ympäri maailmaa alkoivat innostua Linuksen työstä. He alkoivat lisätä ominaisuuksia, korjata virheitä ja jakaa uusia versioita Linux-ytimestä. Tämä oli alku Linuxin avoimelle lähdekoodiyhteisölle. Linuxista käytetään joskus Free Software Foundationin suosittelemaa nimeä GNU/Linux, sillä tyypillisessä Linux-käyttöjärjestelmässä GNU-projektin ohjelmistot muodostavat osan järjestelmästä.

Linuxia levitetään yleensä tuotteistettuina jakelupaketteina, johon jakelija on koostanut jakelun käyttötarkoituksen mukaisen joukon ohjelmistoja ja ohjelmakirjastoja sekä asennuspaketin lisäksi yleensä myös pakettivaraston lisäohjelmien ja päivitysten asentamiseksi. Jakelun tuottaja hoitaa jakelun kehitystä ja käyttäjätukea, vaikkakin itse ohjelmistot tulevat lukuisilta muilta itsenäisiltä tahoilta. Joitain suosittuja valtavirtaa edustavia Linux-jakelupaketteja ovat Debian (ja sen johdannaiset kuten Ubuntu), Fedora ja openSUSE.

Ajan myötä Linuxista tuli täydellinen käyttöjärjestelmä. Monet ihmiset ja yritykset alkoivat käyttää sitä palvelimillaan, henkilökohtaisilla tietokoneillaan ja muilla laitteillaan. Linuxin suosio kasvoi, ja se tuli monille tutuksi nimellä “Linux”.

Yksi tärkeä asia Linuxissa on, että se on ilmainen. Voit ladata, asentaa ja käyttää sitä ilmaiseksi. Lisäksi voit muokata sitä mieleiseksesi tai jakaa sen muiden kanssa.

Tämä teki Linuxista hyvin suositun avoimen lähdekoodin vaihtoehdon, ja se on edelleen laajalti käytössä tänä päivänä. Se voikin olla nykyään käytössä jopa puhelimessasi tai televisiossasi!

Linux käyttöjärjestelmä on helppo asentaa myös vanhempiin tietokoneisiin. Eli jos sinulla on joku vanha tietokone, joka on jo hidastunut selvästi vuosien saatossa, saat siitä yleensä paljon nopeamman ja turvallisemman asentamalla siihen Linuxin.

Asentamiseen löytyy nykyisin jo paljon hyviä video-ohjeita, myös suomenkielellä.

Linuxin tarina, dokumentti linuxin syntyhistoriasta. Tekstitykset, automaattinen käännös, suomi…

Lähteet, ChatGPT ja Wikipedia; https://fi.wikipedia.org/wiki/Linux