Soittorasia on hauska ja herttainen koriste-esine. Soittorasia kätkee sisäänsä jousimekaanisen koneiston, sen toimintaperiaate on yksinkertainen, sylinteri jossa on kohoumia pyörii , sylinterin lähellä on eripituisia metallisia liuskoja jotka tuottavat ääntä kohouman osuessa siihen. Eri pituisilla liuskoilla saadaan aikaiseksi eri sointuja. Soittorasioita on veivattavia ja vieterillä vedettäviä.
Tehdään mekaanisesta soittorasiasta inspiroituneena digitaalinen versio, RPi Picon avulla se käy helposti.
Picoon kiinnitetään servomoottori, joka pyörittää tanssijaa ja pienen kaiuttimen kautta saadaan musiikki kuulumaan. Musiikin lisäksi koristellaan soittorasiaa ledeillä, ja tietysti veivattava avain luomaan illuusio vieterillä toimivasta soittorasiasta.
Halusin tehdä klassisen balettitanssijan, joka on uniikki, todella itsetehdyn näköinen. Katselin vinkkejä erinäisistä blogeista ja videoista, ja aloin spontaanisti vääntämään rautalangasta “luurankoa”. Paperisilpusta ja erikeepperin avulla tehty paperimassa on sopivan kevyttä tähän hommaan. Muutama kangastilkku sopii vaatetukseksi, “peruukin” tein ompelulangasta ja ruusukkeet satiininauhasta. Vanha metallinen keksipurkki toimiii alustana, sinne on helppo kätkeä koneisto. Spraymaali antaa purkille uuden värin ja muutama led-valo tuo tunnelmaa.
Varastosta löytyi valkoisia ja rgb ledejä, 10 valkoista ja 5 rgb:tä. Keksipurkin metalli on ohutta, siihen on helppo tehdä reikiä sopivan kokoisella poralla. Kuumaliiman avulla, ledit on helppo kiinnittää kanteen kiinni, johtojen juottelua varten.
Tanssijaa pyörittävä moottori on peräisin vanhasta tulostimesta, kaiutin on taas vanhasta rikkinäisestä taulutelkkarista.
Vieterin vetoavainta pyörittävä servomoottori on mahdollista modata, niin että se pyörii täysin ympäri jatkuvasti. Tähän löytyy hyviä ohjeita youtubesta.
Äänitiedostoja muuttamalla voi vaikuttaa paljon soittorasian luonteeseen ja tunnelmaan. Lokakuussa juhlitaan halloweenia, tehdään sen kunniaksi vähän pelottavampi teema. Tanssija saa naamariksi pääkallon ja musiikki vaihtuu pahaenteiseksi nauruksi ja vähän eri tunnelmaiseen rallatukseen.
Koodi on tehty CircuitPythonilla, koska siinä oli valmis kirjasto .mp3 tiedostojen soittamiseen. CircuitPythonin käyttöönottoon Raspberry Pico:lle löytyy ohjeet adafruit learning websivulta. https://learn.adafruit.com/welcome-to-circuitpython/what-is-circuitpython
Äänitiedostot kannattaa muokata Audacityn avulla 16 bittisiksi mono äänitiedostoiksi, jotta ne mahtuvat paremmin Raspberry Picolle.
Precious writter, Thankx for producing this important material. I found it handy. Kind regards !!