Naistenpäivän kunniaksi etsitään hieman tietoa naistenpäivän historiasta ja ohessa myös aikaisempi kirjoittamani artikkeli, naisten osallistumisesta IT-alan historiaan.
Naistenpäivän historia
Naistenpäivän historia juontaa juurensa aina 1900-luvun alkuun, kun naisten oikeuksien puolesta alettiin aktiivisesti taistella. Tämä päivä on kehittynyt tapahtumista ja liikkeistä, jotka vaativat naisten tasa-arvoa, äänioikeutta ja parempia työoloja. Tässä lyhyt katsaus naistenpäivän historiaan:
- Alku Yhdysvalloissa: Naistenpäivän juuret voivat löytyä työväenliikkeestä Yhdysvalloissa. Vuonna 1908 New Yorkissa järjestettiin suuri naisten lakko tekstiilityöläisten keskuudessa. Tämä liittyi työolojen ja palkkojen parantamiseen.
- Kansainvälinen naistenpäivä 1910: Kansainvälisen naistenpäivän idea syntyi toisen kansainvälisen naisten konferenssin yhteydessä Kööpenhaminassa vuonna 1910. Päivää ehdotti saksalainen feministi Clara Zetkin. Ensimmäinen kansainvälinen naistenpäivä vietettiin 19. maaliskuuta 1911, ja se oli tapahtuma, joka käsitti mielenosoituksia ja tapahtumia monissa maissa.
- Venäjän vallankumous 1917: Naistenpäivä sai erityisen merkityksensä Venäjällä, kun naisten mielenosoitukset levisivät maassa vuonna 1917. Nämä mielenosoitukset olivat osa laajempaa yhteiskunnallista liikehdintää ja lopulta johtivat Venäjän vallankumoukseen.
- Kansainvälinen tunnustus: Vuonna 1921 kansainvälinen naistenpäivä vakiinnutettiin juhlapäiväksi. Päivää alettiin viettää eri puolilla maailmaa erilaisilla tapahtumilla, jotka korostivat naisten oikeuksia ja tasa-arvoa.
- YK:n virallinen päivä: Kansainvälinen naistenpäivä sai YK:n virallisen tunnustuksen vuonna 1977, ja siitä lähtien sitä on vietetty ympäri maailmaa. Päivä tarjoaa tilaisuuden korostaa naisten saavutuksia, kamppailuja ja edistystä.
Nykyään naistenpäivää vietetään monin eri tavoin eri puolilla maailmaa. Se toimii paitsi juhlapäivänä myös tilaisuutena keskustella naisten oikeuksista, tasa-arvosta ja sukupuolten välisestä tasapainosta.
Naiset IT-alan historiassa: