Viime aikoina on IT-alalla kohistu paljon mm. Amerikkalaisen OpenAI:n tekoäly chatbotista. Mielenkiintoista tuossa tekoälyssä on, että se osaa myös suomenkieltä. Se on tällä hetkellä kokeiluvaiheessa, eli “beta-versio”. Sitä voi kokeilla kuka vaan, lähes ilmaiseksi. Siinä on myöskin API-rajapinta, eli ohjelmoijat voivat sulauttaa sen osaksi omaa Web-sivutoteutusta.
Tekoäly on opetettu, käyttäen hyväksi erittäin suurta tekstipohjaista tietomassaa, joka on kerätty vuonna 2021. Eli ihan kaikkea tämä tekoäly ei tietenkään tiedä, varsinkaan tuoreista maailman tapahtumista. Mutta siltä voi esimerkiksi kysyä “Kuka voitti 10 000 metrin miesten juoksukilpailun, vuoden 1936 Olympialaisissa?” Tähän se vastaa hetimiten, ja yleensä aika tarkasti. Sitten voi kysyä lisää tarkentavia kysymyksiä, esimerkiksi tuosta urheilijasta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tekoäly ei ole täydellinen, välillä se saattaa antaa myös virheellistä tietoa.
Tekoäly osaa myös auttaa ohjelmoijaa, erilaisten ohjelmointitehtävien ratkaisumalleissa. Eli siltä voi kysyä esimerkkejä, “kuinka voisi tehdä tietyn tehtävän”. Tietysti täytyy itse osata myös käyttää harkintaa, voiko tekoälyn ehdoittamaa ratkaisua käyttää sellaisenaan, vai pitääkö sitä vielä itse muokata.
Eli tosiaankin, tekoäly ei ole vielä mikään täydellinen. Ja siltä täytyy itse osata kysyä kysymyksiä oikeassa muodossa, jos haluaa saada parempia tuloksia.
Lähdetään kokeilemaan, kuinka voidaan toteuttaa NodeJS:n eli javascript:n avulla oma FullStack web-sivu, johon tuodaan mukaan chatGPT tekoäly. Tähän löytyy hyvö youtube video ohje, jonka avulla on helppo lähteö työstämään omaa sovellusta. https://youtu.be/2FeymQoKvrk
Windows koneella työskenteltäessä, täytyy tietenkin ensin ladata Internetistä NodeJS ja sen paketinhallinta npm. https://nodejs.org/en/
Ja koodinkirjoitusta varten, hyvä työkalu on Visual Studio Code, nämä kaikki ovat täysin ilmaisia työkaluja ohjelmiston kehittäjille.
Youtube:sta löytyneen videon lisätiedoista, löytyy linkki Github-sivulle, josta voi ladata zip-pakettina, projektissa tarvittavia tiedostoja.
Ensin luodaan uusi kansio, projektia varten:
Sitten annetaan terminaalissa komento;
npm create vite@latest client –template vanilla
Tämä asentaa projektiin vite-javascript kirjaston.
Tämän jälkeen seurataan videon ohjeita, ja editoidaan koodia, tarvittavin osin.
Kehitysvaiheessa, koodi voidaan käynnistää ajoon, komentamalla terminaalissa;
cd .\server\ ja npm run server
cd .\client\ ja npm run dev
Tämä käynnistää web-serverin omalle kehityskoneelle, ja nyt voidaan avata sivu selaimessa.
Nyt sitten, jos halutaan lisätä tämä tekoäly, robotti mukaan omalle web-sivulle internetiin, täytyy miettiä, miten saadaan siirrettyä tiedostot palveluntarjoajan serverille, ja miten NodeJS applikaation saa siellä käyntiin. Tässä on jo sen verran iso työ, että se kannattaa kirjoittaa omaksi Blog-postaukseksi.
Youtube:sta löytyy tähänkin hyviä vinkkejä. Esimerkiksi tämä video esittää miten Hostinger-palveluntarjoajan serverille, saadaan NodeJS javascript sovellus käyntiin.
Tässä on yksi mielenkiintoinen käyttösovellus esimerkki:
One thought on “Tekoälyn liittäminen omalle Web-sivulle”
Comments are closed.